Porvoon kaupunkistrategiaa aletaan toden teolla työstämään näillä näppäimillä. Edellisessä strategiassa asetettiin yhdeksi tavoitteeksi kaupungin väkiluvun kasvattaminen. Tässä ei olla onnistuttu samaan aikaan, kun esimerkiksi Sipoon ja Pornaisten kasvu on selvää. Porvoo on meille asukkaille unelmien kotikaupunki. Kuinka saisimme entistä useammat muutkin ihmiset asettamaan unelmakseen Porvooseen muuttamisen – ja vielä jäämään tänne aktiivisiksi ja onnellisiksi asukkaiksi?

”Porvoo on ihana! Olen itsekin aina halunnut muuttaa sinne, mutta…” Tämän lauseen saan usein kuulla helsinkiläisten tuttujeni suusta. Miten tästä mutasta sitten pääsisi eroon, tai muuttaisi täällä parisen vuotta asuneiden ja takaisin pääkaupunkiin lähtevien suunnitelmat? Tarttuisin tuohon sanaan ihana. Tänne muutetaan, koska halutaan onnea, arjen helppoutta, sanalla sanoen toteuttaa unelmia.

***

Porvooseen muuttavat lapsiperheet hakevat laadukasta ja hyvää opetusta lapsilleen. Me voimme puhua koulutuksen yhteydessä oppilaskohtaisista kustannuksista, mutta puhutaan myös onnellisista lapsista, motivoituneista opettajista sekä yhteisöllisyydestä, jota lähikoulut synnyttävät. Jos se tarkoittaa veroprosentin nostoa joskus tulevaisuudessa, niin olkoon sitten niin – veroprosentti ei määritä ihmisten muuttoliikettä, vaan elämänlaatu ja toimivat lähipalvelut.

Muutto Porvooseen ei saa hankaloittaa tai muuttaa liikaa totuttua elämäntapaa. Helsinkiläinen on tottunut hyviin joukkoliikenneyhteyksiin ilman jatkuvaa pakkoa yksityisautoilla. Junayhteys Porvoosta Helsinkiin on tavoite, jota kaupunkistrategian ei tule unohtaa, kuten ei myöskään päämäärää luoda kotipaikkakunnastamme toimiva pyöräilykaupunki.

Kun kaavoitamme, on meidän tehtävä se luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen sekä suunnaten riittävästi resursseja laadukkaisiin luontoselvityksiin. Tiiviys ei saa tapahtua lähiluonnon ja viihtyisyyden kustannuksella. Kansallisen kaupunkipuistomme painoarvoa on nostettava, sillä juuri Porvoon imago vanhoine kaupunkeineen ja vehreine jokilaaksoineen saa ihmiset muuttamaan tänne.

Takaisin Helsinkiin muutaman vuoden Porvoossa asumisen jälkeen palaavilla on usein takanaan pettymys siitä, että sisäänpäin lämpiävään pikkukaupunkiin on vaikea juurtua. Kaikenlaiset niin sanotut yhden asian liikkeet ja pop-up tapahtumat, joista ihmiset löytävät intohimonsa ja uudet tuttavuutensa, ovat hyviä keinoja tukea asukkaiden osallisuutta.

***

Porvoolla on hyvä maine yhdenvertaisuutta tukevana, rasismiin kielteisesti ja monikulttuurisuuteen positiivisesti suhtautuvana kaupunkina, eri puolilta maailmaa tulleisiin ihmisiin ollaan totuttu jo turisminkin myötä. Pidetään kiinni tästä avoimien ovien maineesta: toivotetaan maahanmuuttajat jatkossakin tervetulleiksi lisäämään kaupunkimme monimuotoisuutta ja ulospäinkatsovuutta.

Unelmoijat etsivät estetiikkaa, aistinautintoja ja uusia kokemuksia. Elävöitetään katukuvaa ihmisläheisellä kulttuurimeiningillä, suhtaudutaan avoimesti uudenlaisiin kokeiluihin ja toimintatapoihin. Näytetään, että myös pikkukaupunki pystyy yllättämään asukkaansa.

Päätöksentekomme tulee olla avointa, moniäänistä, uudet kaupunkilaiset mukaan ottavaa, yhteen hiileen puhaltavaa. Sen tulee perustua hyvään keskustelukulttuuriin, yhteisten nimittäjien etsintään ja tapaan toivottaa tervetulleeksi uudet tekijät ja tekemisen tavat. Mitä enemmän tuoreita ajatuksia ja asiantuntijuutta saamme kaikkeen kaupungin toimintaan, sitä todennäköisempää on, että entistä useampi unelmoija löytää Porvoosta kotikaupunkinsa.

Anna-Stiina Lundqvist
Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja